marți, 15 ianuarie 2013

Alexandru Melian - UN NOU PRIM MINISTRU FILO-MAGHIAR?!



UN  NOU PRIM MINISTRU FILO-MAGHIAR ?!
           
De fapt, cred că este improprie formula filo-maghiar. La urma urmei nu e nici o rușine să fii filo-maghiar, așa cum nu e rușinos să fii filo-francez, filo-german sau filo-japonez. Personajul la care vrem să ne referim astăzi este de fapt filo-UDMR, ceea ce înseamnă altceva. Adică un comportament care vădește nu doar lipsă  de rușine pentru un politician pretinzând că se respectă și mai ales că-și respectă alegătorii, cât în primul rând, imoralitatea unui emanat politic  care pentru interesul personal de moment și de perspectivă nu ezită să pună între paranteze intersele țării și chiar ale alianței sale politice. Deși, nici această alianță, - prin mulți dintre diriguitorii și profitorii ei – nu pare a se prăpădi de dragul României .
Se pune însă întrebarea firească, elementară : ce l-a mânat pe proaspătul-vechi  prim ministru să-și aleagă consilier personal un reprezentant al UDMR ?  Si nu unul oarecare, ci pe apărătorul înverșunat al criminalului de război Albet Wass, cel care are pe conștiință asasinarea de români și de evrei în timpul Dictatului de la Viena, pe avocatul celor patru criminali din 1989  care l-au ucis cu sălbătăcie pe Aurel Agache,  sau pe apărătorul celui care în 1990, la Târgu Mureș, l-a mutilat pe Mihai Cofar. Probabil că domnul procuror,   uns premier după o noapte de tainice aranjamente de un alt mare iubitor de UDMR, - l-am numit pe demisul președinte de către cei peste șapte milioane de români – are perceptia juristului perfect  asupra dreptului unui avocat de a apăra pe oricine. Si putem admite că avocatul György Frunda are un astfel de drept, fără a-i face totuși o mare onoare exercitarea lui în cazurile amintite. Dar domnul Victor Ponta are dreptul să sfideze o țară, făcându-și încă o data “damblaua” în selectarea colaboratorilor ?  Nu a menajerei familiale și nici a grădinarului personal, ci a consilierului pe probleme internaționale, juridice și de minorități ?
Deci, cel investit  să conducă Guvernul n-a găsit în toată România o personalitate mai competentă, mai loială poporului din care face parte și mai demnă de încredere decât avocatul cauzelor anti-românești, decât pe cel care contestă, în țară și în organismele europene, identitatea noastră națională , decât pe zâmbărețul care, împreună cu formația sa politică de contrabandă, a manevrat prin șantaj și trădare toate guvernările post-revoluționare, inclusiv partidul pe care astăzi îl conduce dl. Victor Ponta. Ce să înțelegem din această opțiune ?!... Că Tr. Ungureanu, indesirabilul sau antecesor, « decidea ungurește », -așa cum remarcam într-un articol de pe la începutul anului 2012 – să zicem că avea o explicație prin numele fostului prim ministru. Dar dl. Ponta ?!... Vrea să se țină de poante ?… Să fie sănătos !!... Dar nu pe spatele poporului român .
Este posibil  însă ca cineva, pus și el pe poante, să explice opțiunea primului ministru într-un registru de subtilitate care nouă ne scapă. Cel supranumit la un moment dat « micul Titulescu » (din păcate, singura parte a sintagmei care se dovedește  valabilă astăzi este doar adjectivul), va fi calculat cu istețime machiavelică această alegere punând  în ecuație o constantă și mai multe variabile. Costanta este el însuși, un fel de axis mundi, iar variabilele sunt Europa, țara, partidul său cu partidele aliate și dl. avocat al UDMR. Evident, variabila cea mai importantă acum este ultima. Cum va fi cogitat șmecherește primul ministru ? Dacă alianța asta de circumstanță și opinia publică, - de circumstanță și ea până la urmă -  nu m-au lăsat să aduc UDMR la guvernare pe ușa din fața, îl strecor eu pe ușa din spate sau chiar pe fereastră dacă pe dincolo se mai află vreun dulău de pază.
De unde însă această încăpățânare decizională ?  Care-i sunt rațiunile ? Cred că de o atracție sentimentală nu poate fi vorba, deși dl. Frunda este un bărbat bine, inteligent și foarte activ. Probabil că rolul principal l-au jucat calculele. Nu cele matematice, bineînțeles, ci calculele politice. Ce-și va fi zis strategul și tacticianul marilor bătalii politice ?
1.      E mai bine să-mi atrag adversarul în spațiul meu de manevră , să-l neutralizez dându-i posibilitatea, fie ea și onorifică, de a crede că ia parte la decizii, decât să-l las în zona de manevră a opoziției, chiar dacă aceasta e foarte slabă.
2.      Relația cu PNL este fragilă și temporară. A avea alături acest partid fără scrupule ideologice, înseamnă a beneficia de un atu atunci când aliații de astăzi vor deveni adversarii de mâine.
3.      In ochii unor lideri europeni, acest gest poate aduce capital politic, eventual chiar simpatie.
Ceea ce nu înțelege primul ministru e că ecuația lui are mai multe necunoscute, că dispunerea temenilor în ecuație e falsă și că el, în rolul de candidat la examenul conștiinței și al competenței, este la fel de performant ca și în elaborarea tezei de doctorat. Prima eroare privește constanta. Intr-o astfel de ecuație, țara și locuitorii ei sunt constanta, punctul geometric, axis mundi. El este doar o variabilă, o giruietă ambițioasă care se învârte în jurul interesului personal. A doua eroare, una de apreciere,  este necunoscuta G. Frunda . Necunoscută, matematic vorbind, fiindcă altfel e cunoscută ca un cal breaz. De ce eroare ? Pentru că Victor Ponta își imaginează  că reprezentantul UDMR va avea comportamentul vulpii lui Grigore Alexandrescu. Adică își va îneca discursul și actul contestatar cu ciolănașul onorific pe care l-a primit. Domnul avocat este însă mai inteligent, mai viclean și mai devotat obiectivelor sale decât își închipuie și decât este primul ministru. Pentru că mai curând îl vom vedea pe șeful guvernului român depunând flori de omagiu la cele trei statui ale criminalului de război Albert Wass decât pe G. Frunda renunțând la obsesia lui antinațională și la obiectivele grupului din care face parte. A treia eroare rezidă în certitudinea că la ora rupturii de PNL, UDMR se va alătura automat PSD-ului. Nu este deloc sigur… Alunecoasa uniune de flăcăi isteți se va alătura celor mai bine situați. Iar PSD nu prezintă garanția că va fi mai atractiv decât un PNL reîntregit cu cei rătăciți la PDL și eventual chiar cu un alt președinte, mai puțin antipatizat de udemeriști. In sfârșit, cea de a treia greșeală este de a-și imagina că Europa va uita că are de a face cu un plagiator, cu un politician fără coloană vertebrală și cu cineva căruia obsesia puterii i-a paralizat posesia responsabilității.
Dintr-o ecuație eronată și un elev slab la matematica vieții nu poate ieși decât un corigent. Este logic ca în fruntea țării să se afle nu doar un plagiator, ci și un corigent la cea mai importantă disciplină existențială ?!..
                                           
                                                                Alexandru  MELIAN