duminică, 24 martie 2013

Reacţii ale românilor la acţiunile antiromâneşti

Prin imagini pe reţelele de socializare şi bloguri, românii iau atitudine dacă politicienii nu iau!
Pe lângă articolul precedent preluat din revista Historia:

Mit şi manipulare în conştiinţa secuilor prin manualul de istorie a secuilor

românul simplu se simte jignit de faptul că politicienii, guvernul şi preşedintele ţării se complac în prietenii cu extremiştii maghiari. Să nu uităm că Lazlo Tokes a devenit parlamentar european prin - azi muribundul - PDL,  în care fiecare al 10-lea membru PDL era obligat de partid să voteze la alegerile pentru parlamentul UE, pe pastorul iredentist.
Societatea civilă ia atitudine. Prin reţelele de socializare şi bloguri românii iau atitudine. E bine sau e rău?


Citiţi acest articol care are ca scop, printre altele, de a atrage atenţia tuturor - asemnea ONG-ului ActiveWatch - ca să dea, totuşi, dovadă de responsabilitate şi să nu mai publice astfel de imagini pentru că eleva este minoră, dar şi pentru că riscă să o expună unor situaţii neplăcute (vedeţi mai jos bileţelul), ea primind deja ameninţări cu moartea.


Să urmărim şi un articol de pe blogul lui Octav Pelin:

Sabina Elena este susținută de mii de români care au dezaprobat comportamentul bărbatului de etnie maghiară care a amenințat-o cu moartea.


Internauții nu l-au uitat pe Băsescu, considerat omul lui Viktor Orban, și au modificat o poză cu președintele, dorind să-l ironizeze. Mai exact, Traian Băsescu apare cu o bentiță cu steagul Ungariei.

ActiveWatch condamnă comportamentul abuziv al dirigintei şi al conducerii Liceului “Korosi Csoma Sandor” din Covasna, considerând intervenţia conducerii ca fiind disproporţionată în raport cu faptele şi una care contribuie la inflamarea unor tensiuni etnice, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Organizaţia neguvernamentală Active Watch consideră că evenimentele de la Liceul “Korosi Csoma Sandor” ilustrează felul în care un conflict artificial generat şi alimentat de mediul politic se poate răsfrânge asupra unor elevi de liceu, arătând că prima responsabilitate pentru tensiunile stârnite între elevi aparţine sistemului educaţional, care are un rol esenţial în prevenirea unor astfel de conflicte.

“Solicităm conducerii şcolii şi Ministerului Educaţiei să se implice activ, să preia iniţiativa pentru a controla un fenomen care, dacă va scăpa de sub control, riscă să ia proporţii dramatice. Prin lege, şcoala nu trebuie să fie un spaţiu de înfruntare a unor teme politice, deci ţinta intervenţiei conducerii şcolii trebuie să fie dezamorsarea conflictelor, iar nu alimentarea acestora. Mai mult, cerem autorităţilor să respecte dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor, indiferent de etnie”, se arată în comunicatul transmis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

ActiveWatch condamnă comportamentul abuziv al dirigintei şi al conducerii liceului Korosi Csoma Sandor, care a împiedicat o elevă să poarte un obiect vestimentar ce conţinea culorile drapelului românesc. Organizaţia precizează că, deşi gestul elevei şi al colegilor ei poate fi interpretat drept provocator de colegii de etnie maghiară (în contextul în care a avut loc), el se încadrează în limitele libertăţii de exprimare, neexistând motive temeinice pentru sancţionarea lui.

“Considerăm intervenţia conducerii liceului ca fiind disproporţionată în raport cu faptele şi una care contribuie la inflamarea unor tensiuni etnice. Din păcate, astfel de tensiuni au mai avut loc în liceu, iar lipsa unei reacţii responsabile a conducerii a contribuit la escaladarea acestora. Această intervenţie brutală este tot un simptom al lipsei unor măsuri proactive de prevenţie, al inexistenţei unor strategii educaţionale care să adreseze problemele specifice comunităţilor diverse din punct de vedere etnic”, consideră Active Watch.
Citeşte şi: Zeci de persoane în costume naţionale şi cu steaguri româneşti, la liceul din Covasna în semn de solidaritate cu eleva cu bentiţă tricoloră.

Organizaţia neguvernamentală cere jurnaliştilor să dea dovadă de responsabilitate şi să nu mai publice imaginea elevei, pentru că aceasta este minoră, dar şi pentru că riscă să o expună unor situaţii neplăcute, ea primind deja ameninţări cu moartea.

“Facem un apel către jurnalişti şi politicieni să dea dovadă de maximă responsabilitate în modul în care se exprimă public asupra acestui subiect şi să nu amplifice aceste tensiuni prin exploatarea temelor naţionaliste”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, ActiveWatch solicită Ministerului Educaţiei şi Inspectoratului Şcolar al Judeţului Covasna să sancţioneze comportamentul abuziv al conducerii liceului, dar şi dezvoltarea unor politici şi programe în spiritul toleranţei, diversităţii şi al înţelegerii, pentru a preveni apariţia unor astfel de cazuri.

Presa a relatat că în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi din clasa a IX-a de la liceul din Covasna au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.
Citeşte şi: O elevă a fost ameninţată pentru că a purtat o bentiţă tricoloră la şcoală de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Poliţia a deschis dosar penal

Potrivit ActiveWatch, elevei i-a fost smulsă bentiţa de către dirigintă. Miercuri, 20 martie, aceeaşi dirigintă a exclus-o pe eleva respectivă şi pe o altă colegă de la repetiţiile unei piese de teatru pentru “comportamentul provocator” reprezentat tot de purtarea bentiţei.

Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că eleva de clasa a IX-a de la Liceul “Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna, care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc, şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un “incident copilăresc” şi “un teribilism”.

“Trebuie să vedem care sunt motivele comportamentului acestei eleve şi din acest motiv am cerut conducerii liceului să efectueze o analiză şi să finalizeze până mâine (joi – n.r.) la prânz un raport”, a spus Keresztely.

De asemenea, Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei ameninţate pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.

Totodată, Ministerul Educaţiei a anunţat că va face verificări la Liceul “Korosi Csoma Sandor”.

Ministerul a subliniat că învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, “valori universale care constituie piloni ai demnităţii umane”.