joi, 6 septembrie 2012

Statuie a lui Antonescu în curtea unui profesor

Statuie a lui Antonescu în curtea unui profesor

Ion AntonescuGica Manole, fost director al Casei Corpului Didactic, a inaugurat ieri in curtea propriei case un bust al maresalului Antonescu.
Maresalul Ion Antonescu are statuie la Tataraseni. Vineri, in satul din comuna Havarna, a avut loc dezvelirea bustului maresalului, amplasat in curtea casei profesorului de istorie Gica Manole, fost director al Casei Corpului Didactic. Profesorul, doctor in istorie, a suportat toate cheltuielile lucrarii. La dezvelirea bustului au participat cadre didactice si oameni de cultura, printre care profesorii dorohoieni Ioan Puiu si Ciprian Voloc, Cornel Dretcanu, directorul scolii din Ibanesti, scriitorul Victor Teisanu, scriitorul si publicistul Aurel Bruma din Iasi.
Au fost trimise invitatii si pentru cativa preoti, care ar fi trebuit sa sfinteasca bustul, dar si pentru militari in rezerva, dar acestia s-au eschivat si nu au mai ajuns la dezvelirea bustului al carui autor a preferat sa ramana anonim. „Acest bust nu a fost ridicat doar lui Ion Antonescu, ci tuturor celor care s-au sacrificat in Al Doilea Razboi Mondial pe frontul de est, pentru dezrobirea Basarabiei si nordului Bucovinei, fiind peste 350.000 de fii ai poporului roman care au murit”, a spus Gica Manole.
Cei mai multi dintre cei prezenti au afirmat ca maresalului i s-ar cuveni un alt loc in istorie”. „Este un inceput pentru recuperarea identitatii nationale”, a afirmat Aurel Bruma.
Antonescu a decis intrarea Romaniei in al Doilea Razboi Mondial de partea puterilor Axei, pe baza promisiunilor lui Hitler ca teritoriile romanesti pierdute in 1940 vor fi retrocedate Romaniei. A fost condamnat la moarte pentru crime de razboi. La 1 iunie 1946 a fost executat prin impuscare la inchisoarea Jilava.
Statui cu Antonescu interzise in locurile publice
In 2002 a fost data o ordonanta de urgenta care interzice amplasarea in locuri publice, altele decat muzee, a statuilor persoanelor care au savarsit infractiuni contra pacii si omenirii, printre acestea figurand si Ion Antonescu. In urma cu cativa ani, in Botosani, actualul lider al organizatiei judetene a PRM, Dumitru Codreanu, a avut o initiativa similara, insa statuia lui Ion Antonescu nu a mai fost amplasata in fata sediului partidului. Fostul senator sustinea ca va monta bustul la el acasa, la Bucecea, insa a renuntat la idee.

Sursa: Monitorul de Botosani

Alt articol din acelaşi ziar:

 Statuie a lui Antonescu în curtea unui profesor

Actualitate - Mihai CRIHAN
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Mareşalul Ion Antonescu are statuie la Tătărăşeni. Ieri, în satul din comuna Havârna, a avut loc dezvelirea bustului mareşalului, amplasat în curtea casei profesorului de istorie Gică Manole, fost director al Casei Corpului Didactic. Profesorul, doctor în istorie, a suportat toate cheltuielile lucrării. La dezvelirea bustului au participat cadre didactice şi oameni de cultură. Au fost trimise invitaţii şi pentru câţiva preoţi, care ar fi trebuit să sfinţească bustul, dar şi pentru militari în rezervă, dar aceştia s-au eschivat şi nu au mai ajuns la dezvelirea bustului al cărui autor a preferat să rămână anonim.  
În 2002 a fost dată o ordonanţă de urgenţă care interzice amplasarea în locuri publice, altele decât muzee, a statuilor persoanelor care au săvârşit infracţiuni contra păcii şi omenirii, printre acestea figurând şi Ion Antonescu. Profesorul Gică Manole a declarat că se aşteaptă la reacţii negative faţă de iniţiativa sa, însă a afirmat că este una perfect legală.

Imagini de la eveniment: